Virgin Orbit a reușit lansarea cu succes pe orbită a unei rachete de mici dimensiuni, dintr-un avion ridicat la peste 10 mii de metri. Intră astfel în concurență cu SpaceX, în plasarea de sateliți la costuri reduse.

virgin-orbit-a-reusit-lansarea-cu-succes-pe-orbita-a-unei-rachete-de-mici-dimensiuni,-dintr-un-avion-ridicat-la-peste-10-mii-de-metri-intra-astfel-in-concurenta-cu-spacex,-in-plasarea-de-sateliti-la-costuri-reduse.

Compania miliardarului Richard Branson, marchează astfel o nouă metodă de lansare în spațiul extraterestru. Racheta LauncherOne, lungă de 21 de metri, a fost transportată pe aripa unui Boeing 747 deasupra Oceanului Pacific, a fost lansată orizontal, după care s-a îndreptat spre spațiu. Acestă tehnică nu mai presupune existența unei uriașe infrastructuri de lansare la sol, cu costurile aferente, ci doar o pistă care poate suporta greutatea unui 747.

Deși zborul era unul de test, racheta, care poate transporta o încărcătură de câteva sute de kilograme, a dus în spațiu 10 sateliți de mici dimensiuni, dintr-un program al NASA care permite universităților și altor entități private să lanseze sateliți mici pentru observarea Pământului, predicția vremii și alte proiecte științifice și de cercetare. Compania a confirmat că toți cei zece sateliți au fost plasați cu succes pe orbită.

Acesta a fost primul test de succes al Virgin Orbit, după ce, în ami anul trecut, un test similar a eșuat. După ce LauncherOne a ajuns în spațiu, Branson a spus, că “acest zbor magnific este punctul culminant al multor ani de muncă grea și va dezlănțui, de asemenea, o nouă generație de acțiuni pe drumul spre orbită”.

Sursă: Washington Post

Articole similare