România alocă cea mai mică sumă din UE pentru prevenția în Sănătate pe cap de locuitor, de doar opt euro pe an. Cele mai mari sume sunt în Suedia și Finlanda (peste 150 de euro pe an).

romania-aloca-cea-mai-mica-suma-din-ue-pentru-preventia-in-sanatate-pe-cap-de-locuitor,-de-doar-opt-euro-pe-an-cele-mai-mari-sume-sunt-in-suedia-si-finlanda-(peste-150-de-euro-pe-an).

România și Slovacia sunt țările UE cel mai puțin preocupate de măsurile care are au ca scop evitarea sau reducerea numărului bolnavilor sau a gravității leziunilor și a bolilor.

Ca pondere în PIB a cheltuielilor de îngrijire preventivă cele mai mici niveluri au fost înregistrate în Slovacia, urmată de Grecia, Cipru, Malta (toate cu 1,3%) și România (1,4%, la jumătate față de media UE).

În medie, în UE, cheltuielile publice și private pentru ceea ce Eurostat numește îngrijirea preventivă au reprezentat 2,8% din totalul cheltuielilor de sănătate în 2018, cu cele mai mari ponderi înregistrate în Italia (4,4%) și Finlanda (4%).

În raport cu dimensiunea populației, în 2018, cheltuielile de îngrijire preventivă (pe locuitor) au fost cele mai mari în:

  • Suedia- 165 de euro.
  • Finlanda- 152 de euro.
  • Germania- 148 de euro.
  • Țările de Jos – 146 de euro.

Sursă: comunicat Eurostat.

Articole similare