Prețul grâului crește rapid pe piețele internaționale, atingând un maxim al ultimilor șase ani, după ce Rusia anunță noi taxe de export iar China și-a majorat cererea.

pretul-graului-creste-rapid-pe-pietele-internationale,-atingand-un-maxim-al-ultimilor-sase-ani,-dupa-ce-rusia-anunta-noi-taxe-de-export-iar-china-si-a-majorat-cererea.

Grâul a atins cel mai mare preț din ultimii șase ani la bursa de mărfuri de la Chicago (aproape 280 de dolari/tonă și 230 de EURO/tonă în Europa), în urma anunțului celui mai mare exportator rus că va reduce cantitățile vândute pe piețele externe, dar și după ce autoritățile ruse au precizat vineri că taxa pe exporturile de cereale va crește la 50 de euro/tonă (inițial anunțase că va fi de 30 de dolari/tonă).

În decembrie anul trecut, Vladimir Putin a criticat scumpirea alimentelor pe piața internă și a cerut guvernului rus acțiuni suplimentare. Rusia joacă cel mai important rol pe piața globală a cerealelor, iar măsurile sale au dus prețurile la cele mai mari prețuri din 2014.

Sursă: Bloomberg

Articole similare