Studiu. Ceasurile inteligente (smartwatch) precum cele Apple, Garmin sau Fitbit pot ajuta la detectarea infecției cu coronavirus cu până la șapte zile înainte de apariția simptomelor, prin monitorizarea ritmului cardiac.

studiu-ceasurile-inteligente-(smartwatch)-precum-cele-apple,-garmin-sau-fitbit-pot-ajuta-la-detectarea-infectiei-cu-coronavirus-cu-pana-la-sapte-zile-inainte-de-aparitia-simptomelor,-prin-monitorizarea-ritmului-cardiac.

Efectuat de Universitatea Stanford din California și Mount Sinai Health System din New York, studiul este bazat pe monitorizarea modificărilor subtile ale ritmului cardiac. Persoanele bolnave de Covid prezintă o variație a ritmului cardiac mai scăzută, adică variații de timp mai mici între bătăile inimii.  

“În acest moment, ne bazăm pe oamenii care declară că nu se simt bine, dar purtarea unui Apple Watch poate identifica persoanele care pot fi asimptomatice. Este o modalitate de a controla mai bine bolile infecțioase”, a spus Rob Hirten, autorul studiului.

Un alt studiu, mai vechi, a indicat aceleași rezultate, 81% dintre pacienții testați pozitiv de coronavirus au prezentat modificări ale ritmului cardiac cu câteva zile înainte de apariția simptomelor.

O astfel de tehnologie ar putea compensa neajunsurile testării coronavirusului, prin faptul că ceasul redă datele imediat, într-un mod neinvaziv. În plus, producătorii de smartwatch-uri analizează modul în care tehnologia ar putea fi utilizată pentru a combate răspândirea virusului.

Studiul s-a desfășurat în perioada 29 aprilie-29 septembrie 2020, iar participanții, în număr de 300, fac parte din personalul medical al Spitalului Muntele Sinai.

Sursă alternativă: CBS News

Foto: Unsplash/Tim Foster

Articole similare