DNA anunță începerea urmăririi penale împotriva lui Costel Alexe, fost ministru al Mediului în Guvernul Orban. Procurorii anticorupție îl suspectează că a primit mită 22 de tone de tablă, în valoare de 103 mii de lei, pentru a emite gratuit certificatele de emisii de gaze.

dna-anunta-inceperea-urmaririi-penale-impotriva-lui-costel-alexe,-fost-ministru-al-mediului-in-guvernul-orban-procurorii-anticoruptie-il-suspecteaza-ca-a-primit-mita-22-de-tone-de-tabla,-in-valoare-de-103-mii-de-lei,-pentru-a-emite-gratuit-certificatele-de-emisii-de-gaze.

În urmă cu două zile, președintele Iohannis a încuviințat cererea DNA de începere a urmării penale în privința lui Costel Alexe. Acum, Direcția anunță începerea urmăririi penale.

Procurorii îl suspectează pe fostul ministru că, în perioada martie-aprilie 2020, ar fi pretins, în mod direct, de la managerul unui combinat siderurgic, 22 de tone de produse din tablă, în valoare de peste 100 de mii de lei, pentru o firmă condusă de o rudă a sa. În schimbul alocării cu titlu gratuit a materialelor respective, combinatul respectiv ar fi primit certificate de emisii de gaze cu efect de seră la care ar fi avut oricum dreptul, iar aprobarea acestora făcea parte din îndeplinirea atribuțiilor de serviciu ale ministrului. În același timp, ministerul trebuia să monitorizeze măsurile luate de această societate comercială pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme.

Costel Alexe a fost ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor în Guvernul Orban, între 4 noiembrie 2019 și 5 noiembrie 2020, dată la care a devenit Șeful Consiliului Județean Iași și a fost înlocuit de Mircea Fechet.

Comunicatul integral emis de Direcția Națională Anticorupție:

”În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 4/VIII/3 din 4 ianuarie 2021, ca urmare a îndeplinirii condițiilor legale și constituționale necesare pentru efectuarea urmăririi penale față de o persoană care, la data faptelor, deținea funcția de ministru, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:
 ALEXE COSTEL, la data faptelor exercitând funcția de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și instigare la delapidare,
 Persoană fizică având funcție de conducere în cadrul unei societăți comerciale cu activitate în siderurgie, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și delapidare.
În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada martie-aprilie 2020, suspectul Alexe Costel, în calitate de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, suspect în cauză, mai multe produse din tablă (tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme (haldă de zgură). Depozitul respectiv este unul dintre cele 68 depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligației asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situația depozitelor menționate în cuprinsul hotărârii CJUE.

Foloasele respective, în cantitate de 22 tone, ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 și 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o rudă a ministrului.
Valoarea foloaselor ce ar fi fost primite ca mită de fostul ministru este de aproximativ 103.000 lei și reprezintă contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei și a transportului.
Produsele din tablă ar fi fost scoase din patrimoniul combinatului siderurgic din dispoziția persoanei din conducerea fabricii, suspect în cauză, iar remiterea lor ar fi fost disimulată sub forma unor contracte de sponsorizare fictivă.
Suspecților li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.”

Articole similare