Scoția. Premierul anunță instituirea carantinei la nivel național începând din această noapte, după creșterea numărului de cazuri de coronavirus. Jumătate dintre ele sunt cu noua tulpină.

scotia-premierul-anunta-instituirea-carantinei-la-nivel-national-incepand-din-aceasta-noapte,-dupa-cresterea-numarului-de-cazuri-de-coronavirus-jumatate-dintre-ele-sunt-cu-noua-tulpina.

Nicola Sturgeon spune că situația este mai ”îngrijorătoare” decât în timpul primului val din primăvară și că în lipsa unor astfel de măsuri dure, spitalele ar urma să își depășească capacitatea în următoarele patru săptămâni. “Avem ocazia în Scoția să evităm o situație care se agravează, dar trebuie să acționăm rapid”, a spus prim-ministrul. 

Scoțienii nu-și vor putea părăsi locuințele decât pentru cumpărături esențiale. Se vor putea întâlni în spații deschise doar două persoane din familii diferite, Lăcașurile de cult vor fi închise de începând de vineri. Totodată, călătoriile în și din Scoția nu vor fi permise decât pentru motive justificate.

Școlile vor fi închise până pe 1 februarie pentru majoritatea elevilor cu excepția copiilor angajaților din domenii cheie și a copiilor vulnerabili. Sturgeon precizează că închiderea școlilor a fost cea mai dificilă decizie pe care guvernul a trebuit să o ia.

Scoția a înregistrat 1.900 de noi cazuri de coronavirus în 24 de ore, cu o rată de pozitivare a testelor de 15%, iar de azi a început vaccinarea și cu serul de la AstraZeneca/Oxford. 

”Pentru a ne asigura că vaccinul câștigă cursa, trebuie să creștem cât mai mult posibil livrarea. Dar pentru a câștiga timp, trebuie să încetinim răspândirea virusului”, a mai spus premierul scoțian. 

Restricțiile vor rămâne în vigoare până la sfârșitul lunii ianuarie, deși Nicola Sturgeon nu a exclus posibilitatea prelungirii carantinei dacă va fi necesar.

Surse alternative: Euronews, The Telegraph.

Articole similare