Germania. Jumătate din numărul deceselor provocate de coronavirus de la începutul pandemiei a fost înregistrat în decembrie. Experții în sănătate critică guvernul că nu a achiziționat suficiente doze de vaccin.

germania-jumatate-din-numarul-deceselor-provocate-de-coronavirus-de-la-inceputul-pandemiei-a-fost-inregistrat-in-decembrie-expertii-in-sanatate-critica-guvernul-ca-nu-a-achizitionat-suficiente-doze-de-vaccin.

Decembrie a fost de departe cea mai neagră lună pentru Germania, când au fost raportate aproape 17 mii de decese ale unor pacienți cu Covid, jumătate din numărul total înregistrat de la începutul pandemiei (aproape 34 de mii) și de aproape trei ori mai mult față de noiembrie (6.155 de decese).

Numărul deceselor a crescut exponențial, de la doar 542 în întreaga lună septembrie, la peste o mie pe zi 30 decembrie (1.129).

De asemenea, cazurile de coronavirus din Germania au continuat să crească, peste 675 de mii fiind înregistrate doar în decembrie. Numărul de infectări zilnice a depășit cea mai sumbră estimare a cancelarului Angela Merkel, care avertiza în septembrie, că se va ajunge la 19 mii de cazuri pe zi până la Crăciun.

În Ajunul Crăciunului, Institutul Robert Koch a raportat 32.195 de cazuri zilnice, cu aproape 70% mai multe decât anticipase Merkel.

Numărul total de infecții cu COVID-19 înregistrate de Germania în 2020 a depășit 1,7 milioane.

În timp ce în unele părți ale țării numărul cazurilor este în scădere, în alte landuri, precum Saxonia și Bavaria, numărul continuă să crească.

Șefa sindicatului medicilor Marburger Bund, Susanne Johna, a cerut sâmbătă o prelungire a măsurilor de carantină actuale, ce ar urma să se încheie pe 10 ianuarie.

“Sistemul de sănătate are nevoie disperată de ajutor, care poate fi realizat doar printr-o extindere a restricțiilor. Nu vom putea controla situația altfel”, a declarat Johna. Ea mai spus că ”este puțin probabil ca vaccinările să amelioreze povara infecției, cel puțin în primele trei luni ale noului an”.

Cancelarul Angela Merkel va avea marți o ședință cu liderii statelor federale pentru a decide prelungirea măsurilor de carantină care expiră pe 10 ianuarie.

În același timp, guvernul german se confruntă cu critici dure din partea experților și politicienilor legate de faptul că nu a reușit să procure din timp suficiente doze de vaccin împotriva Covid, pentru a-și lansa rapid programul de imunizare. Germania a început campania de vaccinare odată cu statele membre UE pe 26 decembrie. 

Spre deosebire de Marea Britanie și SUA, UE a autorizat până acum un singur vaccin, pe cel de la BioNTech-Pfizer, din care a comandat doar 300 de milioane de doze în avans, în speranța că vor fi disponibile și alte vaccinuri. Experții în sănătate reproșează guvernului de la Berlin că se bazează doar pe schema UE de imunizare și nu a achiziționat în avans și vaccinul de la Moderna. 

”Eșecul de la Bruxelles de a cumpăra mai mult din vaccinul Moderna este regretabil. Era clar de la început ca vaccinul Moderna avea o eficacitate puternică și putea fi folosit de medicii de familie”, a spus Karl Lauterbach, expert în sănătate, citat de Deutsche Wellei.

”Consider că situația actuală este un eșec grav. De ce nu au comandat mult mai mult vaccin în timpul verii doar pentru a fi în siguranță?”, a declarat și Frauke Zipp, de la Academia de Științe Leopoldina.

Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, spune că “lucrurile merg exact așa cum era planificat”.

Surse: Institutul Robert Koch, Deutsche Welle

Grafic: Worldometers

Articole similare