Tensiuni în Golful Persic. Analiștii se tem de un nou conflict între SUA și Iran, la un an de la uciderea generalului Soleimani, în condițiile unei mobilizări militare de ambele părți, în ultimele zile.

tensiuni-in-golful-persic-analistii-se-tem-de-un-nou-conflict-intre-sua-si-iran,-la-un-an-de-la-uciderea-generalului-soleimani,-in-conditiile-unei-mobilizari-militare-de-ambele-parti,-in-ultimele-zile.

Săptămâna aceasta, bombardiere americane B-52, capabile să poarte încărcătură nucleară, au fost trimise în zonă. Aeronavele au fost mobilizate “pentru a sublinia angajamentul armatei SUA față de securitatea regională și pentru a demonstra abilitatea de a desfășura rapid o putere uriașă de luptă”, conform unui comunicat oficial.

În același timp, Teheranul și-a pregătit intens forțele navale, aducându-le la un grad mare de alertă, în ultimele 48 de ore, pentru a răspunde rapid în cazul “unor provocări”. Surse din serviciile secrete, citate de CNN, spun că Iranul a repoziționat la începutul săptămânii rachete balistice. 

Presa internațională scrie că oficiali din Arabia Saudită și Israel i-au sugerat în repetate rânduri lui Donald Trump să ordone un atac asupra instalațiilor nucleare iraniene.

Pe fondul acestor discuții, Iranul a informat ONU că trece la îmbogățirea uraniului la o puritate de peste 20%, acest nivel fiind atins înainte de acordul nuclear din 2015. Analiștii consideră că o asemenea decizie ar complica foarte mult eforturile lui Joe Biden de a readuce SUA în acest acord, așa cum a anunțat că intenționează.

Iranul va comemora pe data de 3 ianuarie un an de la uciderea generalului Soleimani, iar experții se tem că Teheranul pregătește “un răspuns pe măsură pentru a-i marca memoria”.

Surse alternative: Reuters, CNN

Articole similare