Pentagonul ordonă retragerea portavionului Nimitz din Golful Persic, într-o încercare bruscă de dezescaladare a tensiunilor cu Iranul, în preziua comemorării uciderii generalului Soleimani.

pentagonul-ordona-retragerea-portavionului-nimitz-din-golful-persic,-intr-o-incercare-brusca-de-dezescaladare-a-tensiunilor-cu-iranul,-in-preziua-comemorarii-uciderii-generalului-soleimani.

Potrivit The New York Times, ordinul a fost dat chiar de secretarul interimar al Apărării, Christopher C. Miller, pentru a da un semnal clar Teheranului de evitare a unei crize militare, în ultimele zile de mandat ale Președintelui Trump.

În acest timp, serviciile de informații, citate de presa americană, indică faptul că Iranul și milițiile pe care acesta le controlează în Irak, ar putea pregăti o lovitură de răzbunare, în acest weekend, la exact un an de la moartea generalului Qassim Soleimani, comandantul Trupelor Quds, din ordinul Președintelui Trump, într-un atac cu drone, pe 3 ianuarie 2020.

Decizia secretarului Apărării a fost primită cu reacții amestecate în SUA, unii analiști considerând că retragerea portavionului Nimitz în portul său natal Bremerton, Washington, va duce la o detensionare a situației, mai ales că SUA dețin oricum suficiente aeronave la bazele din Arabia Saudită, în timp ce alții au considerat gestul secretarului interimar ca fiind unul de lipsă a unei strategii, în cazul în care Iranul chiar ar dori o răzbunare.

Potrivit NY Times, generalului Kenneth McKenzie, comandantul forțelor americane din Orientul Mijlociu, ceruse, din contră, desfășurarea și pregătirea de atac a portavionului Nimitz.

În ultimele săptămâni, Donald Trump a trimis amenințări directe la adresa Iranului, pe Twitter, iar în noiembrie și-a întrebat consilierii dacă are opțiunea atacării Iranului. Nu este clar dacă ordinul seccretarului Miller de a trimite portavionul Nimitz acasă a fost dat cu încuviințarea prealabilă a Președintelui Trump.

Cotidianul american mai notează că atât generalul McKenzie, cât și generalul Mark Milley, șeful Marelui Stat Major, au fost luați prin surprindere de decizia secretarului Miller, șeful politic al Pentagonului.

În această după amiază, ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif a avertizat pe Twitter că agenții Israelului din Irak vor ataca forțele americane, pentru a încerca să provoace un război între SUA și Iran. “Atenție la o capcană, @realDonaldTrump!”, a scris Zarif.

Surse alternative: The New York Times, Reuters

Articole similare