Premierul Cîțu anunță că guvernul a adoptat înghețarea salariilor bugetarilor, la nivelul celor din decembrie 2020, și extinderea și în 2021 a facilității amânării plății ratelor bancare pentru debitorii care se confruntă cu dificultăți financiare.

premierul-citu-anunta-ca-guvernul-a-adoptat-inghetarea-salariilor-bugetarilor,-la-nivelul-celor-din-decembrie-2020,-si-extinderea-si-in-2021-a-facilitatii-amanarii-platii-ratelor-bancare-pentru-debitorii-care-se-confrunta-cu-dificultati-financiare.

Ambele măsuri adoptate în ședința de guvern de astăzi au fost anunțată de premierul Cîțu în urmă cu două zile. Șeful Executivului a anunțat că măsura creșterii salariului minim brut a fost dezbătută în primă lectură și nu a fost adoptată încă.

Principalele declarații:

  • Regatul Unit va avea un statut de stat terț în raport cu România, după Brexit. Vor exista noi reguli pentru deplasare. Sub 6 luni până la 1 an, în scop turistic, cetățenii pot călători fără viză. Pentru a munci în Regat, e nevoie de viză. Trebuie să ne informăm când călătorim.
  • Zagreb a activat mecanismul european de ajutor, în urma cutremurului. Guvernul trimite prin DSU ajutoare umanitare: containere de locuit, corturi, paturi, saltele, saci de dormit.
  • Ordonanța inițiată de MF: reprezintă un impact bugetar de 17 mld de lei pentru 2021.
  • Se mențin salariile personalului din sectorul bugetar la nivelul celui din decembrie 2020. La baza deciziei stă și ce s-a întâmplat cu Legea Salarizării Unitare, o lege aplicată prost. Pentru a repara, trebuie să luăm o pauză. În 2020 nu ne-am atins de veniturile din sectorul public și am susținut sectorul privat. Nici acum nu venim cu nicio tăiere, salariile rămân la nivelul din decembrie 2020.
  • Acordarea voucherelor de vacanță. Sectorul HoReCa este un sector important. Am luat o serie de măsuri pentru acest sector. Pentru 2021 rămân voucherele de vacanță. Se vor acorda în continuare.
  • O altă OUG privind facilități pentru credite. Se prelungește perioada de amânare a plății ratelor la bancă pentru maxim 9 luni de zile. Cei care au făcut deja amânarea pentru perioada maximă nu mai pot beneficia. 
  • Cele două ordonanțe-trenuleț garantează ca în 2021 vom avea creșterea economică pe care o estimăm. Trebuie să așezăm economia pe picioarele ei, să construim de aici.
  • Bugetul va fi prezentat în ianuarie, începutul lunii februarie.

Articole similare