ONU acuză că grațierea de către Donald Trump a celor patru mercenari americani condamnați pentru uciderea unor civili irakieni, în 2007, încalcă obligațiile Statelor Unite în raport cu legea internațională.

onu-acuza-ca-gratierea-de-catre-donald-trump-a-celor-patru-mercenari-americani-condamnati-pentru-uciderea-unor-civili-irakieni,-in-2007,-incalca-obligatiile-statelor-unite-in-raport-cu-legea-internationala.

Cei patru cetățeni americani care lucrau pentru firma privată de securitate, Blackwater, deținută de fratele Ministrului Educației din Administrația Trump, au fost incluși în seria de grațieri anunțată de Casa Albă. Ei au fost condamnați pentru crimă de gradul I, omor voluntar, deoarece au deschis focul într-o piață cu trafic intens din Bagdad și au ucis 14 civili irakieni neînarmați.

Conform experților Organizației Națiunilor Unite, Convenția de la Geneva obligă țările membre să tragă la răspundere criminalii de război, chiar și atunci când lucrează pentru firme de securitate private. “Decizia SUA încalcă obligațiile acestora cu privire la legea internațională și atacă drepturile omului, la nivel global.”

“Grațierea acestor mercenari este o insultă la adresa justiției și a familiilor victimelor din masacrului din Piața Nisour”, a declarat Jelena Aparac, Președinta grupului de lucru al ONU. 

Într-o declarație în care anunța grațierile, Casa Albă a declarat că decizia a fost susținută de public și de către un număr de parlamentari republicani.

Sursa: Reuters

Articole similare