Reacția DSU, după ce Curtea de Apel a decis că masca nu este obligatorie în exterior: Masca rămâne obligatorie în spațiile deschise. Instanța s-a pronunțat pe un ordin de carantinare zonală, dar rămâne oricum în vigoare Hotărârea de Guvern (baza legală) ce prelungește starea de alertă și prevede că masca este obligatorie în toate spațiile publice deschise.

reactia-dsu,-dupa-ce-curtea-de-apel-a-decis-ca-masca-nu-este-obligatorie-in-exterior:-masca-ramane-obligatorie-in-spatiile-deschise-instanta-s-a-pronuntat-pe-un-ordin-de-carantinare-zonala,-dar-ramane-oricum-in-vigoare-hotararea-de-guvern-(baza-legala)-ce-prelungeste-starea-de-alerta-si-prevede-ca-masca-este-obligatorie-in-toate-spatiile-publice-deschise.

Departamentul pentru Situații de Urgență precizează că Hotărârea de Guvern rămâne neschimbată și nu a fost atacată în justiție, astfel că obligativitatea purtării măștii va fi menținută la nivel național, în ciuda deciziei Curții de Apel București (care nu este definitivă).

“În ceea ce privește prevederea prin care se constituie obligativitatea purtării măștii de protecție în spații închise și deschise, reiterăm articolul prevăzut în ultimul Ordin de prelungire a carantinei zonale pentru municipiul Constanța, astfel:

Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să se acopere nasul și gura, pentru toate persoanele care au împlinit 5 ani, prezente în spații închise și deschise.

Baza legală a  acestui ordin o constituie Hotărârea de Guvern nr.1065 din 11 decembrie 2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 14 decembrie 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. 

În Anexa 2 privind măsurile pentru asigurarea rezilienței comunităților, se precizează că în spațiile publice, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura”, transmite Departamentul pentru Situații de Urgență.

Dosarul a fost deschis de o avocată din Constanța, după carantinarea municipiului. Aceasta cere ca DSU să pună la dispoziție întreaga documentație care a stat la baza emiterii ultimelor ordine de carantinare a municipiului Constanța.

“Anulează parţial prevederile art. 4 pct. 15 din Ordinul Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 4660427 din 17.12.2020, publicat în Monitorul oficial nr. 1257 din 18 decembrie 2020, în ceea ce priveşte instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie în spaţii deschise, în sensul înlăturării sintagmei „…şi deschise”, este decizia Curții de Apel București.

Articole similare

guvernul-a-aprobat-restrictiile-ce-vor-fi-aplicate-in-localitatile-cu-incidenta-covid-peste-6-la-mie,-cu-exceptii-pentru-persoanele-vaccinate-si-cele-care-au-trecut-prin-boala,-nu-si-pentru-cele-care-se-testeaza-in-bucuresti,-autoritatile-locale-se-intrunesc-sa-adopte-alte-restrictii-fata-de-cele-aprobate-vineri-searaguvernul-a-aprobat-restrictiile-ce-vor-fi-aplicate-in-localitatile-cu-incidenta-covid-peste-6-la-mie,-cu-exceptii-pentru-persoanele-vaccinate-si-cele-care-au-trecut-prin-boala,-nu-si-pentru-cele-care-se-testeaza-in-bucuresti,-autoritatile-locale-se-intrunesc-sa-adopte-alte-restrictii-fata-de-cele-aprobate-vineri-seara.

Guvernul a aprobat restricțiile ce vor fi aplicate în localitățile cu incidența Covid peste 6 la mie, cu excepții pentru persoanele vaccinate și cele care au trecut prin boală, nu și pentru cele care se testează. În București, autoritățile locale se întrunesc să adopte alte restricții față de cele aprobate vineri seara.Guvernul a aprobat restricțiile ce vor fi aplicate în localitățile cu incidența Covid peste 6 la mie, cu excepții pentru persoanele vaccinate și cele care au trecut prin boală, nu și pentru cele care se testează. În București, autoritățile locale se întrunesc să adopte alte restricții față de cele aprobate vineri seara.