Marea Britanie și Uniunea Europeană au ajuns la un acord comercial post-Brexit, cu doar șapte zile înainte de expirarea termenului.

marea-britanie-si-uniunea-europeana-au-ajuns-la-un-acord-comercial-post-brexit,-cu-doar-sapte-zile-inainte-de-expirarea-termenului.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: În sfârșit am ajuns la un acord corect. A fost un drum lung, dar acordul este echilibrat și responsabil”.

“S-a încheiat un acord. Ne-am preluat controlul asupra banilor, frontierelor, legilor, comerțului și apelor noastre de pescuit. Acordul este o veste fantastică, primull acord de liber schimb bazat pe zero tarife și zero cote care a fost realizat vreodată cu UE”, a spus o sursă pentru Reuters.

De la ieșirea oficială din UE la 31 ianuarie 2020, Regatul Unit a negociat un acord de liber schimb cu blocul comunitar, în încercarea de a reglementa ieșirea de pe piața unică și din uniunea vamală la sfârșitul acestui an. Un acord ar asigura continuarea cel puțin parțială a comerțului cu bunuri care reprezintă jumătate din totalul schimburilor Regatului Unit, în valoare de aproape o mie de miliarde de dolari în total. Înaltul diplomat, care a vorbit sub condiția anonimatului, a declarat că statele membre UE ar trebui să aprobe o aplicare provizorie a unui acord cu efect de la 1 ianuarie deoarece Parlamentul European nu va avea suficient timp pentru a-l ratifica.

Surse alternative: BBC, Reuters

Articole similare