Reuters: Un diplomat european, de rang înalt, spune că un acord comercial între Marea Britanie și UE este iminent. Va avea o aplicare provizorie de la 1 ianuarie, până la forma finală.

reuters:-un-diplomat-european,-de-rang-inalt,-spune-ca-un-acord-comercial-intre-marea-britanie-si-ue-este-iminent-va-avea-o-aplicare-provizorie-de-la-1-ianuarie,-pana-la-forma-finala.

Un diplomat european de rang înalt a declarat miercuri pentru Reuters că un acord comercial Brexit este iminent și ar putea fi încheiat în următoarele câteva ore. Imediat după aceea, o altă sursă, tot diplomatică și tot din UE, a precizat că nimic nu este sigur și că discuțiile s-ar putea prelungi și până după Crăciun.

Reuters precizează că nu a există o confirmare din partea Marii Britanii că un acord este pe cale să fie încheiat și că, totuși, cele două părți au dat o serie de semnale contradictorii în ultimele zile.

De la ieșirea oficială din UE la 31 ianuarie 2020, Regatul Unit a negociat un acord de liber schimb cu blocul comunitar, în încercarea de a reglementa ieșirea de pe piața unică și din uniunea vamală la sfârșitul acestui an. Un acord ar asigura continuarea cel puțin parțială a comerțului cu bunuri care reprezintă jumătate din totalul schimburilor Regatului Unit, în valoare de aproape o mie de miliarde de dolari în total. Înaltul diplomat, care a vorbit sub condiția anonimatului, a declarat că statele membre UE ar trebui să aprobe o aplicare provizorie a unui acord cu efect de la 1 ianuarie deoarece Parlamentul European nu va avea suficient timp pentru a-l ratifica.

Diplomatul a declarat că Consiliul a început pregătirile pentru a permite o astfel de aplicare provizorie sau o implementare rapidă.

În declarațiile anterioare, Marea Britanie a spus că încă două probleme semnificative – pescuitul și concurența – rămân de rezolvat și că nu au existat progrese suficiente pentru un acord. Comisia Europeană a refuzat să comenteze.

Sursă: Reuters

Articole similare