China a testat cu succes o rachetă din seria March 8, prin care și-a propus să accelereze programele de lansare a curselor comerciale și să dezvolte rachete reutilizabile, asemenea companiei SpaceX.

china-a-testat-cu-succes-o-racheta-din-seria-march-8,-prin-care-si-a-propus-sa-accelereze-programele-de-lansare-a-curselor-comerciale-si-sa-dezvolte-rachete-reutilizabile,-asemenea-companiei-spacex.Racheta March 8, încărcată cu cinci mini-sateliți care vor fi plasați pe orbită, s-a ridicat de pe solul insulei Hainan, din sudul țării. Strategia Chinei este să dezvolte o serie de rachete reutilizabile Long March 8, similară cu gama Falcon a SpaceX, deținută de Elon Musk

Mass-media de stat chineză nu a precizat dacă racheta testată este ea însăși reutilizabilă, dar a precizat că ”cu siguranță, viitoarele modele vor putea să decoleze și să aterizeze în plan vertical”. O reprezentantă a Agenției Aerospațiale chineze a declarat că primul astfel de vehicul ar urma să fie gata în jurul anului 2025.

China și-a intensificat misiunile în spațiu. La începutul lunii, o misiune a sa a adus pe Pământ mostre de roci de pe Lună, prima astfel de misiune dusă la bun-sfârșit din 1976. În iulie acest an, a inițiat o misiune care are ca scop să ajungă pe Marte. De asemenea, până în 2022, și-a propus să construiască o stație spațială formată din mai multe module, care să fie și locuibilă.

Un alt mega-proiect este planul ca până în 2045 să opereze curse comerciale regulate în spațiu, atât pentru mărfuri, cât și pentru pasageri.

Sursa: Reuters.

Articole similare

a-doua-amanare-a-persoanelor-programate-pentru-vaccinare-aproape-67-de-mii-de-persoane-cu-varsta-sub-65-de-ani,-care-erau-programate-pentru-vaccinare-cu-prima-doza,-intre-30-ianuarie-si-11-februarie,-vor-fi-reprogramate-autoritatile-spun-ca-masura-este-necesara-pentru-a-avea-suficiente-doze-de-rapel-pentru-persoanele-deja-vaccinate-cei-cu-varste-de-peste-65-de-ani-isi-pastreaza-toate-programarile,-atat-pentru-prima-doza,-cat-si-pentru-rapel.

A doua amânare a persoanelor programate pentru vaccinare. Aproape 67 de mii de persoane cu vârsta sub 65 de ani, care erau programate pentru vaccinare cu prima doză, între 30 ianuarie și 11 februarie, vor fi reprogramate. Autoritățile spun că măsura este necesară pentru a avea suficiente doze de rapel pentru persoanele deja vaccinate. Cei cu vârste de peste 65 de ani își păstrează toate programările, atât pentru prima doză, cât și pentru rapel.